Voordelen voor de fiets-eigenaar

Een tandem, bak- of plooifiets, speed pedelec, … Wij geven je tien goede redenen waarom je fiets delen een slimme zet is!

Bij de intake van de fiets, moet je fiets in orde staan. Daarna garanderen wij dat de fiets in dezelfde technische staat blijft door de kosten van onderhoud, schade en diefstal te dragen, afhankelijk van het gebruik van de fiets. Dit gaat over fietsonderdelen en het kader, niet over de verf.

Dégage deelt haar deelfietsen op in twee klassen:

Heb je een recente fiets die je zelf veel gebruikt, dan lijkt klasse 1 ons beter voor je geschikt. Je krijgt een grotere tegemoetkoming per ontleende rit en bent ook bij eigen gebruik verzekerd voor schade en diefstal. Daarnaast wordt ook (deels) tegemoetgekomen in de onderhouds- en overige kosten.

Heb je een fiets die eigenlijk quasi stof staat te vergaren maar waarmee je iemand anders af en toe blij wil maken? Of wil je liever zelf geen verzekeringskost dragen? Dan lijkt klasse 2 ons meer iets voor jou. De vergoeding per rit ligt dan wel lager, maar je betaalt geen verzekeringskost, terwijl je wel zeker bent dat schade en diefstal tijdens een ontleenbeurt vergoed worden en er (deels) in de (onderhouds)kosten tegemoet gekomen wordt. 

Of je nu gaat voor klasse 1 of 2: hoe meer je fiets ontleent wordt, hoe voordeliger voor jou als fietseigenaar.

Dégage is een kostendelend systeem. Door je fiets te delen, druk je alle vaste kosten. De kosten van onderhoud, verbruik, slijtage en verzekering krijg je vergoed door jouw fiets te delen. Wordt je fiets meer dan 9 keer per kwartaal ontleend dan krijg je alle kosten terugbetaald. Daarnaast krijg je per rit een kleine vergoeding (van €0.25 tot €3,80) voor de slijtage die jouw fiets oploopt door te delen. Hoe vaker anderen jouw fiets ontlenen, hoe groter dus jouw voordeel.

Een voorbeeld om het concreter te maken: 

Je hebt een elektrische bakfiets van 8.000 euro die je deelt via Dégage. Je koos voor een verzekering.

Een fiets genereert wel wat kosten. Zo was er de verzekering van 230 euro, was de factuur van het jaarlijks onderhoud 110 euro en waren er nog wat kleine herstellingen die je in totaal 250 euro kostten. Kortom, je fiets kostte je 590 euro het voorbije jaar.

Maar je deelt je fiets via Dégage en

  • jouw bakfiets is best populair in de buurt en je leent hem +/- 5 keer per maand (of 15 keer per kwartaal) uit. Je krijgt hiervoor een vergoeding/rit van €3,15 (want je hebt een verzekering (klasse 1) en de waarde van je fiets is €8.000). Per kwartaal kun je dus rekenen op een vergoeding van €47,25
  • aangezien je fiets meer dan 9 keer per kwartaal wordt ontleend, worden al jouw gemaakte kosten (verzekering, onderhoud, andere fietskosten) terugbetaald. 

Per kwartaal krijg je dus 147,5 euro terugbetaald.

Het voorbije had je dus zelf geen kosten aan je fiets, staat deze perfect in orde, heb je veel mensen in jouw buurt blij gemaakt en kon je rekenen op een extra van 189 euro voor jouw engagement.

Zowel fiets-eigenaar als fietsgebruiker tekenen bij het instappen een contract. Bij instap kies je er als fietseigenaar voor een verzekering te nemen via Dégage (klasse 1) of niet (klasse 2). Daarnaast zijn er sluitende afspraken m.b.t. schade, kosten en ongevallen. Ook heb je als eigenaar de garantie dat je om het kwartaal een deel van de gemaakte kosten terugkrijgt. Dégage telt meer dan 4000 leden: genoeg potentiële gebruikers voor jouw fiets, dus. Je kan direct je fiets delen.

Op de website van Dégage zien alle leden op een deelkalender welke fietsen op welk moment vrij zijn. Ze reserveren online. Je ontvangt automatisch een mail ter goedkeuring. Pas als jij bevestigt, is de reservering officieel. Je kunt meteen ook afspreken wanneer en waar je de sleutels overhandigt.

25% van het autogebruik bij Dégage, is voor afstanden van minder dan 10 km. Voor deze kleine verplaatsingen kan je veeleer de fiets gebruiken. Maar vaak gaat het over inkopen doen in de supermarkt of het vervoeren van kinderen naar buitenschoolse activiteiten. Met het delen van fietsen-op-maat willen we ons inzetten om het aantal korte autoritten terug te dringen. Want net die korte verplaatsingen zijn het meest vervuilend.

Je draagt actief bij tot een leefbaardere buurt. Door je fiets te delen, kunnen anderen hun auto laten staan. Een buurt met minder auto’s wordt vanzelf veiliger en leefbaarder. Bovendien leer je elkaar beter kennen door samen dezelfde fiets te gebruiken en wie weet maak je er vrienden bij!

Om lid te worden van Dégage! vzw betaal je eenmalig maar 35 euro. Er is géén jaarlijks abonnement. Het enige wat we bij de instap van je vragen, is een waarborgsom van 75 euro. Die wordt aangesproken bij ongevallen of andere onvoorziene omstandigheden, als een soort interne verzekering. Wil je uit de vzw stappen, dan krijg je deze waarborg geheel of gedeeltelijk terug.

In ons systeem blijf je eigenaar van je fiets. Binnen de krijtlijnen van Dégage bepaal je zelf wat kan en niet kan. Wil je bijvoorbeeld niet dat je fiets buiten staat, dan kun je dat aangeven in het gebruiksreglement van je fiets. Indien de ontlener met jouw fiets naar het buitenland wil, dan wordt dit eerst met jou besproken

Heb je nood aan een fiets op maat, dan reserveer je gemakkelijk een fiets uit onze Dégage-vloot. Alle regels en prijzen voor de fiets-ontlener gelden dan ook voor jou.

Wil je uit de vzw stappen, dan kan dat natuurlijk. Je krijgt dan je waarborg geheel of gedeeltelijk terug.